Å alltid ville noe

En beretning om immunologiprofessor Jacob Birger Natvigs liv og virke

325 kr

Jacob B. Natvig ble alt på 1970-tallet internasjonalt kjent som en fremragende forsker i immunologi. Da han stod på spranget inn i voksenverdenen lå det imidlertid ikke i dagen at han skulle bli lege, og det var heller ikke opplagt at han skulle bli immunolog. På 1950-tallet gikk karriereveiene innen medisin tilsynelatende andre steder, men i dag, med koronapandemien hengende over oss, er immunologi for lengst blitt et prestisjefylt fagfelt.

Jacob har vært ambisiøs, men ikke egentlig fulgt en livsplan. Snarere har han vært opptatt av at «veien blir til mens man går», som han sier. For ham viste det seg at immunologien var midt i blinken. I 1966 ble han postdoktor hos en av verdens ledende immunologer, Henry G. Kunkel, ved Rockefeller Institute of Medical Research i New York, et samarbeid som skulle få stor betydning for Jacobs videre karriere som immunolog på høyt internasjonalt nivå.

Han kom hjem og ble overlege og første sjef på det nyopprettede Rikshospitalets Revmatologiske Forskningsinstitutt, bare 32 år gammel. Som pioner innen immunologien i Norge og Skandinavia bidro han sterkt til å utvikle fagfeltet. I 1989 ble han valgt til president i immunologenes verdensorganisasjon (IUIS), hvor han gjorde en stor innsats for immunologien i utviklingslandene.

Etter krevende og spennende år som direktør på Rikshospitalet fra 1978 til 1986, vendte han for fullt tilbake til forskningen og immunologien og ble samtidig professor ved Universitetet i Oslo. Senere, på 2000-tallet, engasjerte han seg sterkt for å få i stand et nasjonalt medisinsk museum og for bevaringen av den gamle Kvinneklinikken på Rikshospitalet.

Helt fra ungdommen av har han også vært aktiv i kristelig organisasjonsliv og har på sine eldre dager blant annet stått opp for homofiles rettigheter.

Per E. Hem har skrevet en interessevekkende bok om en betydelig medisiner og et menneske som har utgjort en forskjell.


  • ISBN: 9788230021811
  • Utgivelsesår: 2021
  • Språk: Bokmål
  • Format: Innbundet
  • Emne(r): Biografier: vitenskap, teknologi og medisin, Immunologi
  • Aldersgruppe: Voksen
Noe gikk galt. Reload 🗙