Brødrene Berg og søstrene Mundeling

Bautaer i norsk cirkushistorie

Cirkus og gjøgl er importerte elementer i vårt kulturliv, hvor ikke uventet den danske innflytelsen er stor. Flere norske aktører har fått sine talenter og muligheter forløst gjennom danske forbindelser med større tradisjoner, ressurser og erfaring. Ett eksempel er alliansene mellom Vikaguttene Hartvig og Eugén Berg og Mundelingdøtrene Anna og Viola. Til sammen skapte de tradisjonsrike norske cirkusforetak, med pompøse navn som keiserinnen og keiserdømmet - «Empress» og «Empire» - samt «Løwe», for alltid risset inn i norsk cirkushistorie.

Like sikkert som årstider og trekkfuglenes komme var det årlige cirkusbesøket. Forvarselet var fargerike plakater med eksotiske navn, som dukket opp på telefonstolper og plankevegger, inntil cirkusplassen plutselig en dag summet hektisk av målrettet aktivitet, for å reise det forjettede teltet og klargjøre kveldens forestilling. Ulikt dagens sterile og luktfrie plasttelt i gilde farger, trådte man som barn inn i en forventningsfull og dunkel atmosfære til duften av stall, sagmugg og fuktig kanvas. Lenge før fjernsynet brakte verden inn i de tusen hjem, og det multietniske samfunn ennå var et ukjent begrep, var det inntrykkene og opplevelsene i cirkusteltet som ga en de første begrep om fremmede kulturer og eksotiske dyr.


Cirkus har derfor alltid vært en viktig kulturinstitusjon, og må forstås og bedømmes ut fra sin samtid. Tiden forandrer seg og cirkus med den. Norge, med sin krevende topografi og spredte befolkning, er et dyrt og vanskelig land å formidle cirkuskunst i, selv med dagens urbanisering og infrastruktur. Slitet - og gleden - ved cirkusdrift på 1900-tallet er her forsøkt dokumentert, gjennom beretningen om brødrene fra Vika og de danske søstrenes virksomhet - en hyllest til deres viktige bidrag til norsk cirkushistorie gjennom trekvart hundreår. En tidsepoke, som spenner fra unionsoppløsningen til starten på landets oljeeventyr.


  • ISBN: 9788230015681
  • Utgivelsesår: 2017
  • Språk: Bokmål
  • Format: Innbundet
  • Emne(r): Sirkus, Biografier: kunst og underholdning, Sosial- og kulturhistorie
  • Aldersgruppe: Voksen
Noe gikk galt. Reload 🗙