Grensejeger under den kalde krigen

249 kr

Dette er beretningen om grensejegerne, både kvinner og menn, som utførte, og i dag utfører den ansvarsfulle tjenesten, og som bevokter vår grense i nordøst mot den gang Sovjetunionen, nå Russland.

I dag er dette historie, ikke minst er det en spennende historie. Vi hadde Cuba-krisen i 1962, store atombombeprøver på Novaja Semlja i 1961-1962, åpningen av Boris Gleb for tørste nordmenn i 1965-1966, oppmarsjen av den sovjetiske 45. motoriserte divisjon i 1968 og invasjonen i Tsjekkoslovakia samme år.

GSV er en avdeling i grenseland. For store deler av den norske befolkning er tjenesten som utføres ved denne grensegarnisonen svært perifer. Man er lite kjent med den ansvarsfulle og viktige tjenesten som våre grensejegere, siden 1959 og frem til i dag utfører, ofte under svært krevende forhold.

Det synes dessverre som om vi nå er på vei inn i en ny Kald krig-periode. Man har glemt hvor spent situasjonen ofte var under den kalde krigen. Hvert år dukket det opp situasjoner som resulterte i heving av den militære beredskapen i Nord-Norge. For grensejegerne medførte det inndragning av alle permisjoner, heving av beredskapen, og ofte utrykning til beredskapsstillinger tett opp til grenselinjen.

Det er dette miljøet Arild Hjerde var en del av gjennom 18 år, hovedsakelig med tjeneste ute på flere av de mange grensestasjonene som GSV hadde på den tiden. Med hans senere tjeneste ved Forsvarets overkommando/Etterretningstjenesten (FO/E), har hans beskrivelser stor legitimitet, skriver generalløytnant Hjalmar I. Sunde blant annet i bokens forord.

Boken er innbundet og på 284 sider. De mange bilder og kart er godt avstemt med teksten, og gir leserne en god innlevelse i historien.

Boken er utgitt på Kolofon Forlag med ISBN nr: 9 788230 023853

Pris: kr 249,- + frakt (Totalt kr 319,-)

Boken kan bestilles her:

https://bokhandel.kolofon.no/.../grensejeger-under-den...

eller

arild@hjerde.com

eller ring/send en sms på mobilnr 99 47 53 30.


  • ISBN: 9788230023853
  • Utgivelsesår: 2022
  • Språk: Bokmål
  • Format: Innbundet
  • Emne(r): Europeisk historie, Kalde kriger
  • Aldersgruppe: Voksen
Noe gikk galt. Reload 🗙