Langs leden
«Hva i all verden skulle jeg være redd for? Ingen vil vel rane meg, fattigslig og lurvete som jeg framstår, og skulle et skrullete mannfolk forsøke å forgripe seg på meg, kunne jeg bare brette opp trøya og vise han det 30 centimeter lange arret. Da ville tullebukken sikkert snu og løpe sin vei. Allikevel har jeg nå erfart at jeg er redd for mørket, til og med i den grad at jeg sto opp klokka fire på morran, pakka teltet og gikk videre til Kolbu.»
I 2018 gikk Anne Grimstad Fjeld Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim. Underveis arrangerte hun veldedige konserter, med til sammen 150 utøvere. Hun hadde da hatt eggstokkreft i tre år.
Langs leden er hennes skildring av konsertene, landskapene og menneskene hun møtte underveis. Boka er en tankevandring om opphav og historie, en hyllest til de små øyeblikkene i livet, og en inspirasjon til å trosse blemma på lilletåa og bare gå på.
Anne Grimstad Fjeld er født i 1956. Hun har høyere utdanning i blant annet norsk, folkeminnevitenskap, musikk og pedagogikk. Anne er sanger og tekstforfatter, og har vært nominert til Spellemannprisen og EDVARD-prisen. Tidligere har hun jobbet for NRK, med radio og TV, og har laget flere serier med Barnetimen for de minste og barne-TV-serien Seljåsen. Anne har samla og lydfesta muntlig tradisjon, i regi av Aust-Agder-Arkivet. De siste årene har hun drevet mye med slektsgranskning.
Langs leden er støttet av Gynkreftforeningen og Stiftelsen Dam.
«Venterom er noe av det verste jeg vet. På venteværelser er det sjelden noen som snakker. Det hender noen har med seg noen. Da bøyer de hodene mot hverandre og mumler sammen. Vi andre bare sitter der «skriver Anne Grimstad Fjeld i sin bok «Langs leden». Dette er ei bok om en pilegrimsreise og vandring fra Oslo til Trondheim med spennende musikk og menneskemøter, men vel så mye om en indre reise etter behandling for alvorlig kreftsykdom. Som overlege og forsker i underlivskreft møter jeg mange som Anne. Livshistoriene deres var også grunnlaget for en doktorgrad «Eggstokkreft psyke og soma» hvor hovedtemaet nettopp var det Anne tar opp med sin helt personlige historie i boken. Når livet setter alvorlige spor må vi hente fram det vi kan for å gå videre. Mange greier det, men ikke alle. Å tilpasse seg usikkerhet og risiko for tilbakefall er en stor utfordring i kreftbehandlingen og kontrollene. Å vente på svar på et venterom er utfordrende og rammene ved de hyppige møtene med helsepersonell, må ta vare på og lytte til hele mennesket. Det Anne viser oss i denne boka er hva barndom, arv, familie, musikk og naturopplevelser gjør med bearbeidelsen av sykdommen og styrker Anne til å gå videre med usikkerheten. Målet er dessuten også å hjelpe andre med et betydelig bidrag til «Leger uten grenser». Boka er en svært personlig biografi, lett å lese og samtidig med et viktig budskap til alle som lever med en kronisk kreftsykdom. Den er et viktig bidrag og musikken, diktene og versene bidrar til glede og optimisme med sitt alvorlige bakteppe. Håpet er sterkt tilstede og det minner meg om «Kilden» av Gabriel Scott hvor det står: «Livet har lyset til mål, gleden, takknemligheten og håpet
- ISBN: 9788230026953
- Utgivelsesår: 2024
- Språk: Bokmål
- Format: Innbundet
- Emne(r): Memoarer, Pilegrimsreiser, Takle kreft
- Aldersgruppe: Voksen