Lucy og Per Krohg

Kunsten - kjærligheten - dramaet

449 kr

Lucy er aktmodell på det kjente Académie Matisse i Paris når hun møter den norske kunstneren Per Krohg, sønn av Oda og Christian Krohg. Nitten år gammel flytter hun sammen med den fattige kunststudenten, i et primitivt atelier i kunstnerstrøket Montparnasse i Paris. Hun blir hans faste modell, elskerinne, dansepartner, ektefelle - og store kjærlighet.

Historien om Lucy og Per tar oss med inn i det intense bohem- og kunstnermiljøet på Montparnasse i «de gylne årene» mellom 1900 og 1930, når kunstnere fra hele verden strømmet til denne metropolen for kunst og kultur. De to delte kafébord med kunstnere som Pablo Picasso, Amedeo Modigliani, Georges Braque og Jules Pascin, og forfattere som Ernest Hemingway, multikunstneren Jean Cocteau og fotografen Man Ray. De norske kunstnerne Henrik Sørensen og Axel Revold ble nære venner.

Kjæresteparet fikk også et liv i rampelyset. Lucy og Per elsket å danse, og gjorde braksuksess som profesjonelle dansere. De introduserte den nye dristige dansen tango i Norge.

Lucy ble sterkt knyttet til Norge gjennom årelange opphold og familieliv med svigerforeldrene. Christian Krohg malte flere portretter av henne, og hun og Oda Krohg fikk et nært og fortrolig forhold. I Paris levde paret et lykkelig familieliv med den lille sønnen Guy.

Men en dag dukket han opp, den begavede bulgarske kunstneren Jules Pascin og Lucy ble hovedperson i et dramatisk trekantdrama. «Følg hjertet», var rådet fra svigermor Oda. Var det et godt råd?


WENCHE LIE GIÆVER (f. 1943) er journalist, utdannet innen film- og TV produksjon, i tillegg har hun journalistutdanning. Mesteparten av yrkeslivet har forfatteren arbeidet i NRK med dokumentar program i Brennpunkt-redaksjonen og med reportasjer i helsemagasinet Puls, avbrutt av ti år som journalist i Aftenposten. Dette er hennes første selvstendige bokprosjekt.


  • ISBN: 9788230024287
  • Utgivelsesår: 2022
  • Språk: Bokmål
  • Format: Innbundet
  • Emne(r): Kunstnere, kunstmonografier, Biografier: kunst og underholdning
  • Aldersgruppe: Voksen
Noe gikk galt. Reload 🗙