Meløyas historie

250 kr

Meløya ligger i Meløy kommune, midt i Nordland fylke, ca 12 mil sør fra Bodø. Kommunen består av flere bygder, tettsteder og har 610 små og store øyer. Meløy kommune er kanskje mest kjent for Svartisen, Norges nest største isbre. Breen strekker seg gjennom kommunene Rana, Rødøy og Meløy og er lavest-liggende isbre på 20 moh på fastland i Europa.


Meløya er kommunens nest største øy og er 22 000 dekar stor. 4/5 av arealet er fjell og har ca. 3500 dekar dyrket og dyrkbar jord. Betydningen av navnet Meløy er nok fin sand eller "Mel" som ofte ble brukt i den betydning i gammelnorsk tid. Den fine sanden finner vi i stor grad på de dyrkete mark-ene, så man tror at navnet er lagt på gården av de første jordbrukerne, og at gården så har gitt hele øya sitt navn.


I denne boken kan du lese deg igjennom Meløyas historie. Her er det tatt med historien om Brødrene Guttorm og Brynulf som kjempet sammen med baglerne i kong Sverres tid, Benkestokkene, om Meløy kirke og div andre historier som er verdt å ta med.


Boken er i hovedsak dedikert til Fridtjof og Inga Tvenning som var mine besteforeldre. De var mine store helter og synes de fortjener en ekstra oppmerksomhet.


Det står skrevet om familiene Tvenning, Stavnes og Dahl og deres historier. Fridtjofs foreldre het Tvenning og Dahl til etternavn og Ingas foreldre het Stavnes og Dahl. Det står også skrevet om Fridtjofs ukjente datter Astrid, litt om Polarstjernen som Fridtjofs far og onkel startet opp i 1916 og om Fridtjofs fosterbror Einar Paul som døde på et skip i Peru.


Helt til sist har jeg tatt med et sagn ifra Fridtjof sin barndom (Tjyv Henrik) og et sagn ifra Inga sin barndom (Botelkjerringa).


  • ISBN: 9788230014684
  • Utgivelsesår: 2016
  • Språk: Bokmål
  • Format: Heftet
  • Emne(r): Lokalhistorie
  • Aldersgruppe: Voksen
Noe gikk galt. Reload 🗙