Om México og min morfars trokeer

Elfrén Rebolledo 1877-1929

399 kr

Min morfar, Efrén Rebolledo, ble født 1877 i landsbyen Actopan i staten Hidalgo, México. Efréns mor var en fattig otomí. Han lykkes likevel, takket være sin mor (og på tross av sin far) å få seg utdannelse som jurist. Han ble også en feiret poet, og fikk etter hvert oppdrag som diplomat.

I 1919 ble han sendt til den mexicanske legasjon i Kristiania som førstesekretær. Her ble han gift med sin norsklærer, den nylig språkutdannede og over 20 år yngre Thorborg Blomquist.

De fikk tre barn, hvorav min mor Gloria Maria var den nest eldste. Siden levde denne familien et ytterst omflakkende liv, i det min morfar ble beordret hit og dit, omkring i store deler av verden, som diplomat.

Samtidig hadde han, både før og etter sine få år i Norge, et betydelig forfatterskap å vise til. Han døde ung, i mexicansk utenrikstjeneste i Madrid, bare 52 år gammel i 1929, tyve år før jeg ble født. Men den dag i dag feires han som en viktig poet i Mexico. I hans hjemby Actopan og ellers i staten Hidalgo arrangeres det festivaler som hyller hans forfatterskap, og skoler, biblioteker og kultursentre bærer hans navn.

Jeg har i denne boka også begått noen (til dels) frie gjendiktninger av hans sonetter, og ellers prøvd å se hans liv og forfatterskap i sammenheng med datidens mange dramatiske, politiske og kulturelle hendelser i México.


  • ISBN: 9788230025499
  • Utgivelsesår: 2023
  • Språk: Bokmål
  • Format: Innbundet
  • Emne(r): Biografier: forfattere, Litteraturvitenskap: skjønnlitteratur og forfattere
  • Aldersgruppe: Voksen
Noe gikk galt. Reload 🗙