![](https://kolofonbokhandel.blob.core.windows.net/images/19f7c5dae884d7312452247ee3f21977.jpg)
På genjakt etter mer og bedre mat
Boken gir en omfattende oversikt over utviklingen av plantebioteknologi, med et spesielt fokus på genmodifiserte planter (GMO) og genredigering. Den starter med den tidlige historien om genmodifiserte planter, som nå utgjør omtrent 10% av verdens jordbruksproduksjon utenfor Europa. I EU og Norge er dyrking av GMO sterkt begrenset eller i praksis fraværende. Teknikker for genredigering har ført til nylige forslag om liberalisering av regelverket for genmodifiserte organismer i EU og Norge. Hovedfokuset i boken er på genteknologiske metoder med eksempler fra industrien og forfatterens egen forskning, og er tilgjengelig for lesere uten spesialisert kunnskap om gener. Et vedlegg forklarer de viktigste prinsippene og metodene i genteknologi.
Forfatteren har bakgrunn innen genetikk og bioteknologi med bred utdanning og yrkeserfaring fra både Norge og internasjonalt. Han er cand.real. i genetikk fra Universitetet i Oslo og dr.agric fra Norges Landbrukshøyskole. Han har arbeidet ved flere norske institusjoner, inkludert Universitetet i Oslo, Norges Landbruksforskningsråd, og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. I tillegg til arbeid i Norge, har forfatteren vært ansatt i de amerikanske bioteknologi-bedriftene Pioneer Hi-Bred DuPont og Monsanto. Forfatteren har også vært gjesteforsker ved flere av de ledende universitetene i USA og Europa. Han jobber nå som professor emeritus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
«På genjakt etter mer og bedre mat» er en bok som gir deg en detaljert oversikt over utviklingen av plantebioteknologi og genmodifisering av planter. Ved å starte fra begynnelsen, altså fra konstruksjonen av det rekombinante DNA molekylet på 70-tallet, blir du tatt med på en reise i forskningens verden og hva det vil si å jobbe med et nytt, og på den tiden, lite utforsket tema. Forfatteren gjør en god jobb med å blande inn fakta og historie om hvordan teknologien og kunnskapen om genmodifisering startet og utviklet seg, samt inkluderer sine egne erfaringer som en av mange forskere som skapte denne historien. Det er spennende å lese om hvordan dette forskningsfeltet startet opp og utbredte seg i Norge, og hvordan våre forskere bidro med ny og viktig kunnskap. Forfatteren bruker gjennomgående vitenskapelige bilder, figurer og forsknings-tekster som gjør boka til et veldig godt og gjennomført oppslagsverk. Bildene og figurene er godt forklart og gjør det enkelt for leseren å følge dem underveis i lesningen. Noe av det som gjør boka veldig underholdene er hvor realistiske den fremstiller forskningsmiljøet. Vi møter på konflikter mellom forskere, frustrasjon og usikkerhet, og det veldig tilfredsstillende når hypotesen viser seg å stemme. Forfatteren er god på å vise at det å finne ut av noe nytt i forskningen ikke er gjort på en dag, men er bygd opp av flere tiår med forskning fra hele verden. Spesielt er det viktig for et såpass omdiskutert tema som genmodifisering. Og ekstra aktuelt i en tid hvor matsikkerheten vår er truet av blant annet klimaendringer. Er du lærer eller bare veldig interessert i dette tema, er denne boken perfekt for deg. Boka skal være skrevet for selv de som ikke har spesialkunnskap om gener, med det skal sies at dette ikke er en popvitbok som er skrevet for alle. Har du en venn eller noen i familien som har «alt» fra før, så kan en jo vurdere om dette kan bli årets gave. For dette er nok ikke en bok de har fra før!
- ISBN: 9788230026984
- Utgivelsesår: 2024
- Språk: Bokmål
- Format: Innbundet
- Emne(r): Landbruk og matproduksjon, Genetikk (ikke-medisinsk), Mat og drikke etc.
- Aldersgruppe: Voksen