Sankerne
Naturens beste forvaltere
Thailandske blåbærplukkere i Nord-Sverige. Soppturisme i Spania. Restauranter som elsker kortreiste og villsankede råvarer. Villmatfestival i København. Romere i Bulgaria som selger steinsopp. Fjellte fra Rodopifjellene. Soppelskere i Polen. Norske sankere som kombinerer salg av sankeråvarer med formidling og produktutvikling på arter vi aldri har tenkt på som spiselige.
Bli med på en reise inn i sankernes verden. Hvem er de?
Hva har de felles? Hva driver dem? Hvordan blir sankingens betingelser framover, med større fokus på bevaring av natur og biomangfold, og arealer som forsvinner under asfalt og nye hyttefelt? Er sanking en trussel mot det vi liker å kalle «uberørt natur»? Hvilken framtid har sankerne og sanketradisjonene?
Målet med denne boken er å bidra til å forstå sanking som en verdifull aktivitet for samfunnet. Sankeråvarene bidrar til matsikkerhet ved at vi utvikler kunnskap om en rik verden av mat langt utover de få monokulturene vi i dag baserer livene våre på. Sanking motvirker fremmedgjøringen i det moderne samfunnet rundt opphavet til maten vi spiser. Sanking vil ikke erstatte handelen i matbutikken, men utvide respekten for det vi putter i handlekurven der.
De som høster fra naturen er også de første til å ønske å ta vare på den. Derfor er sankerne naturens beste forvaltere.
- ISBN: 9788230024218
- Utgivelsesår: 2022
- Språk: Bokmål
- Format: Heftet
- Emne(r): Bærekraftig landbruk, Spiselige ville planter og matauk
- Aldersgruppe: Voksen